Medarbejderne i Arbejdernes Landsbanks filial i Ringsted tæller skridt, dyrker sanglege med et tvist af kollegamotion, spiller badminton og har årligt en aktivitetsjulekalender. Filialen er fortjent landsvinder af Danmarks Sundeste Arbejdsplads – Initiativprisen 2019. Særpris for Mental Sundhed går til Revision Limfjord.
De fem medarbejdere i Arbejdernes Landsbank på Nørregade i Ringsted formår at holde hinanden så meget til kollegamotions-ilden, at filialen fremadrettet kan tituleres som vinder af Danmarks Sundeste Arbejdsplads – Initiativprisen 2019.
Arbejdernes Landsbanks filial i Ringsted ’slog’ på målstregen de øvrige regionsvindere: Orbicon (Aalborg), Arbejdernes Landsbank (Silkeborg), House of Code (Odense) og Symphogen (Ballerup). Konkurrencen er et samarbejde mellem Forsikring & Pension, Dansk Firmaidræt, Dansk Erhverv og Velliv Foreningen.
“Det er nemmere at få aktiveret kollegerne, når vores arbejdsgiver centralt fra opfordrer os til at deltage i fællesskabet,” siger tillidsrepræsentant i Arbejdernes Landsbanks filial i Ringsted, Lisbeth Berndtson, der ikke bare dyrker sammenholdet i arbejdstiden. Den forlængede Kristi himmelfartsdags-weekend skal eksempelvis bruges på hygge og kollega-samvær i Amsterdam.
Selvom kollegamotionen foregår i samhørighed, er konkurrence ikke bandlyst. Hverken på badmintonbanen, eller i de tilfælde bilen parkeres langt væk fra arbejdspladsen for at optimere vinderchancerne i Tæl Skridt-kampagnerne. Smil på læben og sved på panden opstår også i Ringsted-filialen, når sangene fra ’De små synger’ suppleres med parøvelser.
Stolt arbejdsmiljøkonsulent
Arbejdsmiljøkonsulent i Arbejdernes Landsbank, Ulla Strøm Nordenhof, er stolt over udmærkelsen.
”Jeg er glad, og var jeg ikke jyde, kunne jeg sikkert finde på mange andre superlativer. Det betyder meget for hele organisationen, at filialen i Ringsted får sådan et stort skulderklap,” siger Ulla Strøm Nordenhof, der har ansvaret for, at strategien ’Værdifuld Sundhed’ eksekveres til gavn for den enkelte medarbejder og produktiviteten i Arbejdernes Landsbank.
Skulle det ske, at der kommer kunder ind i en Arbejdernes Landsbank-filial, mens personalet eksempelvis laver englehop, så er det helt okay. Dette viser, ifølge Ulla Strøm Nordenhof, at den enkelte medarbejder passer på sig selv. Til oktober deltager over 1.000 ansatte i Arbejdernes Landsbank for tredje gang i Arbejdspladsernes Motionsdag.
”Historiefortælling er vigtigt, og vi er mange i banken, som har gode minder og gladeligt i kantinen snakker om oplevelserne på Arbejdspladsernes Motionsdag. Det er så vigtigt at forebygge og ikke kun behandle – både vedrørende det fysiske og det psykiske. Så det arbejder vi på,” siger Ulla Strøm Nordenhof.
Ikke kun én formel
Peder Bisgaard, formand for Dansk Firmaidræt, sender en virtuel high five til Arbejdernes Landsbank i almindelighed og filialen i Ringsted i særdeleshed.
”Initiativerne hos Arbejdernes Landsbank er gode bud på, hvordan sundhed, trivsel og arbejdsmiljø kommer i fokus. Vi håber, at andre arbejdspladser bliver inspireret. Der er ikke kun én formel, som virker – hver enkelt arbejdsplads bør finde sin unikke måde at prioritere fysisk og mental sundhed. Kollegamotion styrker sammenholdet og bundlinjen,” siger Peder Bisgaard.
Særpris for Mental Sundhed til Revision Limfjord
Foruden hæderen til Arbejdernes Landsbank modtager Revision Limfjord en Særpris for Mental Sundhed. Revision Limfjord vinder Særprisen, fordi man her arbejder ud fra et helhedsorienteret perspektiv, hvad angår arbejdsmiljø og sundhed.
Ekspertpanelet, der består af Yun Ladegaard (Ph.d. Erhvervspsykolog, Forsker på Institut for Psykologi Københavns Universitet og Leder for de Erhvervsrettede Indsatser i Center For Psykisk Sundhedsfremme) og Bo Netterstrøm (seniorforsker, dr.med), fremhæver endvidere den særlige fokus på stress og arbejdsplanlægning, hvilket er vigtigt i revisionsbranchen med et højt arbejdspres i bestemte perioder på året.
”Det er meget positivt, at ledelsen går forrest i forhold til at normalisere og aftabuisere stress – det er virkelig stærkt, at en partner i firmaet selv står frem og fortæller om egen stress. Muligheden for såvel direkte støtte af HR som bevægelse i dagligdagen er også elementer, der styrker helbredet og det sociale fællesskab på arbejdspladsen,” siger Yun Ladegaard.
Velliv Foreningen, der har til formål at fremme den mentale sundhed i arbejdslivet, ønsker tillykke.
”Det første skridt på vejen mod at fremme mental sundhed i arbejdslivet handler om at turde tale om emnet. Hvis alle virksomheder formår at åbne for den tankegang, der ligger bag tiltaget i Revision Limfjord, så kan vi nå langt i kampen mod den nye folkesygdom, som stress, angst og depression udgør. Det er meget prisværdigt at gå forrest, som Revision Limfjord gør – og hermed fjerne tabuet, så alle kan tale åbent om god og dårlig mental sundhed,” siger Lars Bo Pedersen, programchef i Velliv Foreningen.
Ny virkelighed for revisionsbranchen
Styr på stress, bevægelse i hverdagen og kost samt generel trivsel er de simple kodeord i Revision Limfjord med 111 medarbejdere fordelt på seks kontorer i Struer, Holstebro, Hurup, Nykøbing Mors, Skive og Thisted.
”Jeg må indrømme, at jeg blev nærmest barnligt glad, da jeg hørte, at vi modtager Særprisen for Mental Sundhed. Vi er på ingen måde ’den perfekte virksomhed’, men vi arbejder benhårdt på mange planer for en øget sundhed – hele vejen rundt. Deraf strategien ’Holistisk Sundhed’,” siger HR-ansvarlig i Revision Limfjord, Karen Mørkholt, og hun supplerer:
”I sidste ende handler det om trivsel, og om hvad trivsel kan medføre på bundlinjen – også samfundsmæssigt. De to ting hænger unægtelig sammen. Vi skal alle se tilbage på en arbejdstid hos Revision Limfjord, hvor der blev arbejdet målrettet med en bedre balance, og vi har alle et ansvar for at lykkes med mental sundhed. Vi er entusiastiske omkring, at vi er med til at skabe en ny virkelighed for revisionsbranchen.”