Leder i magasinet Firmaidræt #2 – 2019
Af Peder Bisgaard, formand for Dansk Firmaidræt
Inspiration kan komme på mange måder. Jeg bliver ofte inspireret, når jeg er i bevægelse. På cyklen, i bilen eller på en sejltur. Og så bliver jeg ofte inspireret af andre, når vi deler vores viden og erfaringer. Og netop inspirationen fra andre organisationer og mennesker jagter vi aktivt i Dansk Firmaidræt. For kort tid siden havde vi inviteret vores søsterorganisationer fra de andre nordiske lande til erfaringsudveksling her i Danmark. Og selvom kollegamotionen og firmaidrætten er organiseret anderledes i Sverige, Norge og Island, så har vi meget, vi kan lære af hinanden. I Sverige har de et målrettet fokus på en digital transformation, i Norge udvikler de med stor succes firmaidrætsfestivaler i Trondheim, og i Island har de en 30 år lang tradition for motionsløb. Der var således inspiration at hente for os alle steder i Norden. Og på samme vis tog vores kolleger fra de nordiske lande Arbejdspladsernes Motionsdag med hjem, så forhåbentlig blomstrer vores landsdækkende motionsdag snart i andre lande også.
Der blev også delt viden, erfaringer og fundet inspiration til det første IDRÆTSMØDE i Aalborg. Over 600 dedikerede foreningsfolk, konsulenter og ildsjæle var samlet til den ambitiøse sammenkomst. Med oplæg, workshops og åbne idrætssessioner forsøgte vi i firmaidrætten at inspirere og dele erfaringer med både professionelle i idrætssektoren og alle fra Aalborg, der slog et smut omkring byens flotte havneområde i de fire dage, idrættens svar på Folkemødet løb af stablen.
Ved kulturminister Joy Mogensens ’Røddingmøde’ var der ligeledes inspiration på dagsordenen. Ministeren havde samlet både kultur- og idrætslivet til spændende debat om blandt andet fremtidens frivillighed. Også ved denne lejlighed blev det klart for mig, at der ikke er nogen grund til at opfinde alle de gode løsninger selv. Ofte kan vi lade os inspirere af andre – og på Rødding Højskole var det meget inspirerende at få et bedre indblik i, hvordan andre dele af kulturlivet arbejder med frivillighed.
I Dansk Firmaidræt opfordrer vi omverdenen til at dyrke sammenholdet. Det stiller krav til os selv. Vi skal selv gå forrest. Og det synes jeg, vi gør. En af måderne, vi dyrker sammenholdet på, er ved at dele vores erfaringer og viden aktivt. Det ikke bare dyrker sammenholdet – det styrker også sammenholdet med den omverden og de partnerskaber, som vi er en del af.