En tidligere skole, som en gang husede den lokale firmaidræt, kan redde foreningens eksistens, mener formanden.

Det var på sin plads, da Helsingør Firma Idræt i årene 1978- 1980 byggede et center, der skulle danne rammen om et aktivt foreningsliv.

Firmaidrætten fyldte meget i bybilledet og på grund af byens mange store virksomheder - såsom Wiibroes Bryggeri og Helsingør Værft - var der fundament for masser af firmaidræt i den nordsjællandske by.

”For 30 år tilbage var firmaidrætten den store i byen. Vi havde en rigtig stor fodboldturnering, og med de store arbejdspladser, så var der flere hold med fra samme arbejdsplads. Det gav jo lidt ekstra kamp. Men der var altid en god stemning. Vi havde også cykelmotionsløbet Helsingør Rundt i årene 1973- 1997 på 10, 30 eller 50 km. I de gode år var der op til 10.000 deltagere med primært svensk deltagelse. Efter 25 år valgte komitéen at indstille motionsløbet”, fortæller formand i Helsingør Firma Idræt, Flemming Bech.

Byggeriet af centeret blev en realitet med en storstilet indsats fra en meget stor del af medlemmerne, der lagde en pæn mængde håndkraft og fritid i arbejdet. Helsingør Firma Idræt havde visioner om, at kunne klare det økonomisk.

Måtte opgive driften

Der var lokaler til de indendørs idrætsgrene og omklædningsrum - og uden for lå fodboldboldbanerne. Firmaidrætten var samlet. Men liv var der med tiden ikke nok af, da flere af de store arbejdspladser skar ned på antallet af ansatte eller lukkede helt.

”Det gik desværre ikke, og efter et års tid måtte vi opgive driften af centeret, og Helsingør Kommune købte bygningen, der efterfølgende blev omdannet til skole. Vi overtog i foråret 1993 de lokaler, der i dag rummer vores aktivitetscenter. Men idrætsgrenene er spredt over flere steder, så vi har ikke det sammenhold, som er så vigtigt for foreningsidrætten. Samtidigt bliver vi færre og færre både i forhold til idrætsgrene og medlemmer”, konstaterer Flemming Bech.

Han ser dog en mulighed for, at nedgangen kan stoppes. Løvdalskolen, som altså tidligere husede firmaidrætten, blev lukket i begyndelsen af 2018, og Helsingør Firma Idræt vil gerne tilbage i de vante omgivelser for at skabe en ny tid for firmaidrætten i Helsingør.

”Der skal ske noget, ellers er jeg bange for, at vi sygner hen. Vi har brug for et samlingssted, hvor vi kan lave nye tiltag, det kunne være yoga eller et fitnesscenter, der kan være med til at skabe et fysisk fællesskab. Det, mener jeg, kan redde firmaidrætten”, siger Flemming Bech, der allerede for fem år siden over for kommunen gjorde opmærksom på firmaidrættens interesse for skolebygningerne.

Samspil med foreninger

Enkelte af byens idrætsforeninger er allerede inde i den tidligere skole, og det mulige samspil ser Flemming Bech som en oplagt mulighed for firmaidrætten.

”Vi vil gerne have et sted, hvor folk kan hænge ud. Der er allerede kommet amerikansk fodbold og bordtennis ind i den tidligere skole, så vi kunne sammen skabe interesse for vores idrætsgrene og tilbud. Vi har allerede samarbejde med floorball- klubben om medlemmer og udstyr, og det kunne være, at fodboldspillerne også ville spille floorball, hvis de fik muligheden inden for de samme rammer”, lyder det fra Flemming Bech.

Samarbejdet omkring floorball må gerne på længere sigt bliver udvidet, og i kulissen er der et spirende samarbejde omkring skydning. For Helsingør Firma Idræt handler det om at skabe fællesskab omkring den lokale idræt.

Pernille Fløjstrup Andersen
Pernille Fløjstrup Andersen
Kommunikationskonsulent

HELSINGØR FIRMA IDRÆT

Stiftet 12. juni 1967. 4.334 medlemmer. Største aktivitet er fitness med 1.364 aktivitetsmedlemmer.

Helsingør Firma Idræt tilbyder:

  • Badminton
  • Billard
  • Bordtennis
  • Fiskeri
  • Fodbold
  • Nytårsmarch
  • Petanque
  • Stavgang
  • Floorball i samarbejde med Helsingør Floorball Team
  • Samarbejde med tre associerede foreninger
  • Aktiviteter i dagtimerne for arbejdsledige og Ældresagen

"Vi har brug for et samlingssted, hvor vi kan lave nye tiltag, det kunne være yoga eller et fitnesscenter, der kan være med til at skabe et fysisk fællesskab."