Sjove situationer, krammere og navneleg er en del af holdspil, som kan give nogle færdigheder, der rækker længere end træning og god motion.

At råbe 'hey, du dér' efter en holdkammerat, der skal gribe en bold eller spilles fri foran mål, kan skabe en vis forvirring eller måske en bold lige i ansigtet. Så spiller man på et hold, bliver man nødt til at lære hinandens navne. Navnelegen eller ­runden er begyndelsen på bekendt­ og venskaber, der rækker længere end den ugentlig træning.

”Holdspil er en type af fællesskab, hvor man skal arbejde sammen om noget. Samarbejdet er både afhængigt og nødvendigt for spillet. Det skaber en bestemt slags relationer. Der opstår sjove situationer, I griner sammen, og måske kan man kramme hinanden, når der scores mål. Det gør man jo ikke på arbejdspladsen, når man laver et godt resultat”, konstaterer Laila Ottesen, der er lektor på Københavns Universitet, Idræt, individ & samfund.

Plus for din mentale sundhed

Hun har bl.a. forsket i de sociale aspekter, der findes i at bruge holdspil som en del af en livs­ stilsforandring. For ét er, at holdspil er god motion og godt for kroppen, noget andet er, at samspillet med de øvrige på holdet påvirker os på andre måder end ømme, brugte muskler og forbedret kondition.

”Du får en glæde og nogle gode grin, som er godt for din mentale sundhed. Du får også nogle egenskaber i holdsporten, som du kan bruge andre steder i livet.

Fx at samarbejde, at netværke, være anerkendende og være med i sociale sammenhænge. Nogle lærer også nye sider af sig selv at kende. Ligesom andre kan få et nyt syn på dig”, fortæller Laila Ottesen.

”Vi havde en kvinde, der gik til fodbold­fitness. Hun blev af sine mandlige kolleger inviteret med på pub for at se fodbold. Mændene syntes, at det var sejt, at hun gik til fodbold, og på den måde blev hun en del af et nyt netværk.”

Fællesskabet venter

Der er mange hold, der også gør fællesskabet digitalt. Der bliver oprettet grupper på Facebook, som bliver brugt til at kommunikere i. Her bliver der ”lagt pres” på, når der bliver spurgt, om alle kommer til træning i aften, og man ”skubber” til hinanden. Fællesskabet venter på én, og så kommer man afsted.

”De sociale medier supplerer den kommunikation, der er i klublokaler og klubhuse. Her bliver alle en del af samtalen, og man motiverer hinanden til at være med. Det bliver forpligtende på en uforpligtende måde”, siger Laila Ottesen og anbefaler voksne, der for første gang vil kaste sig ud i en idrætsgren, at kigge efter et holdspil.

”Her vil fællesskabet hjælpe dig med at holde ved”, vurderer Laila Ottesen.

Pernille Fløjstrup Andersen
Pernille Fløjstrup Andersen
Kommunikationskonsulent
”Du får en glæde og nogle gode grin, som er godt for din mentale sundhed. Du får også nogle egenskaber i holdsporten, som du kan bruge andre steder i livet."

Laila Ottesen, der er lektor på Københavns Universitet, Idræt, individ & samfund.