Hele Danmark åbner i dag øjnene til den første mandag i 2021. En mandag, hvor danskerne stadig er afskåret fra eller begrænset i mulighederne for at mødes og dyrke sport, idræt og motion. Konsekvensen for mange er fysisk inaktivitet med alt for mange stillesiddende timer. Det vil få katastrofale følger for folkesundheden og vil betyde fald i vores fysiske funktionsevne og forøget risiko for livsstilsygdomme som fx hjertekarsygdom, diabetes og kræft. Men det vil et nyt og stærkt partnerskab mellem TrygFondens Center for Aktiv Sundhed, Dansk Firmaidræt, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Ældre Sagen sætte aktivt ind over for. I 2021 vil partnerskabet både hver for sig og i fællesskab arbejde for at skabe nye motionsmuligheder for udsatte målgrupper.
Bekymrende inaktivitet som følge af nedlukningen
Partnerskabet er bekymret for deres medlemmers, brugeres og hele samfundets sundhed på grund af langtidskonsekvenserne af nedlukningen af det danske samfund. Den seneste analyse fra IDAN, der udkom i december 2020, viser, at idrætsdeltagelsen blandt voksne er faldet til 57 % i 2020 fra 61 % i 2016. Partnerskabet har især fokus på de ældre, de sårbare og udsatte, dem, der er isoleret uden ret meget fysisk kontakt til andre, og dem, der nu kun arbejder hjemmefra og er afskåret fra deres daglige fællesskab. Her er udfordringerne med inaktivitet som følge af corona-virus formentligt en endnu større udfordring, end IDAN's tal viser.
Forpligtet på at gå nye veje
Visionen for partnerskabet er derfor at fremme udvikling af passionerede fællesskaber om motion og bevægelse for et sundere og mere aktivt Danmark – både under og efter corona-krisen. Partnerskabet vil inspirere til og arbejde hårdt for mere bevægelse og sammenhold i hverdagen for voksne danskere. Det er essentielt, at danskerne vender tilbage til deres tidligere fysiske aktivitetsniveau og, at aktivitetsniveauet hos de danskere, der var og er fysisk inaktive, er særligt sårbare eller er udsatte ældre, øges.
Partnerskabet, der har samarbejdet siden sommeren 2020, har forpligtet sig til at gå nye veje. En af udfordringerne, som partnerskabet særligt har fokuseret på, har været, hvordan motionsinspirationen kan komme direkte hjem i stuerne til flere danskere – og især inspirere sårbare og udsatte målgrupper, som ikke kan opsøge andre motionsmuligheder. Den udfordring har partnerskabet været i dialog med en række medier om i det seneste halve år, og det er derfor en stor glæde, at DR her til morgen er gået i luften med den første af en række funktionelle morgentræninger på DR1, hvor vært Rikke Hørlykke inviterer alle til at motionere hjemme fra stuerne og fra hjemmekontorerne.
TrygFondens Center for Aktiv Sundhed (CFAS), som er med i partnerskabet, er en af de faglige sparringspartnere på morgentræningen – og vil i forbindelse med den første række af morgentræninger bidrage med træningsfaglige input til DR.
Stor ros til DR for fokus på bevægelse og motion i 2021
Professor og overlæge Bente Klarlund fra TrygFondens Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet er meget glad for, at DR hen over 2021 vil sætte fokus på motion og bevægelse – på mange platforme og i mange sammenhænge:
"Det er utrolig vigtigt, at nedlukningen ikke fører til fysisk inaktivitet, som hurtigt sætter sine spor i krop og sind. CFAS’ forskning viser, at blot 14 dage med nedsat bevægelse medfører tab af muskelmasse, giver mere af det farlige fedt omkring de indre organer og forårsager udvikling af en form for prædiabetes. Samtidig giver den fysiske inaktivitet dårligt humør og svækket koncentrationsevne. Men det er muligt at modvirke de sundhedsskadelige konsekvenser af nedlukningen ved at deltage i DR's morgentræning," forklarer Bente Klarlund og uddyber:
"Funktionel træning styrker kroppens naturlige bevægelser. Det smarte ved denne form for træning er, at man kan deltage og profitere af træningen, uanset hvem man er og uden brug af særlige redskaber. Det er især vigtigt, at udsatte målgrupper deltager. Mange er alene i denne tid, og det kan skabe både fysisk og mental usundhed. Men fysisk træning modvirker stress, angst og depression samtidig med, at kroppen styrkes. Jeg er begejstret for, at DR skyder året i gang med funktionel morgentræning og sætter fokus på bevægelse i hele 2021."
Partnerne er klar til at skabe aktivitet hjemme i stuerne og i de nære fællesskaber
Partnerskabet vil på forskellig vis supplere den morgentræning, som DR netop har skudt i gang. Således byder Dansk Firmaidræt hver dag kl. 10-i-12 op til en aktiv pause i arbejdsdagen med ti minutters træning, der bliver sendt live på Facebook. Derudover udbyder Dansk Firmaidræt ikke mindre end seks gratis webinarer i løbet af januar med fokus på kollegamotion i en corona-tid til alle arbejdspladser. Lokalt arbejder Dansk Firmaidræt på nære gå-fællesskaber med passionerede gå-værter, der kan suppleres med fire online gå-events i januar med indlagte benspænd og øvelser, så vi får pulsen op og dyrket sammenholdet på afstand.