I en Epinion-undersøgelse blandt 2.175 danskere – foretaget for PFA – erklærer 62 procent sig enige i, at ’vores’ arbejdsgivere skal bidrage til, vi via for eksempel den rette kost i kantinen og kollegamotion i arbejdstiden kan leve sundere.
Mange danskere vil gerne leve sundere, men har samtidig svært ved at komme i gang med konkrete tiltag. En hjælpende hånd fra arbejdspladsen kan være vejen frem, hvis det står til et flertal af befolkningen. Det påpeger en undersøgelse foretaget af Epinion for PFA. 2.175 danskere deltog i undersøgelsen. 62 procent erklærer sig enige i, at ’vores’ arbejdsgivere skal bidrage til, vi via eksempelvis den rette kost i kantinen og kollegamotion i arbejdstiden får mulighed for at leve sundere.
”Det går den forkerte vej med danskernes sundhed i disse år, og det er dyrt for alle parter. Samtidig ved vi, at de fleste af os gerne vil leve sundere, men ikke får gjort noget ved det i en travl hverdag. Det tyder på, at mange har behov for hjælp til at tage de første skridt i retning af en sundere livsstil. Og her viser vores undersøgelse, at arbejdspladsen kan spille en vigtig rolle, når det gælder om at få omsat vores gode intentioner til konkrete tiltag,” siger Rikke Bay Haaber, chef for Strategisk Sundhed i PFA, i en kommentar til undersøgelsen.
Og hun fortsætter:
”Selvfølgelig har man først og fremmest selv et ansvar for at få gjort noget ved sin sundhed. Men en bedre sundhed er ikke bare til gavn for den enkelte, men for os alle. For eksempel ved vi, at sundere medarbejdere præsterer bedre og har færre fysiske og psykiske problemer. Derfor har også arbejdsgiverne en interesse i at hjælpe medarbejderne til at styrke sundheden – hvilket jo altså også efterspørges af danskerne ifølge den nye undersøgelse.”
#AMdag – en gylden mulighed
Direktør i Kollegamotionsafdelingen i Dansk Firmaidræt, Merete Spangsberg Nielsen, nævner Arbejdspladsernes Motionsdag på fredag den 11. oktober som en gylden mulighed for gratis at opleve magien ved kollegamotion.
”Det er helt op til den enkelte arbejdsplads og afdeling at definere, hvor meget tid og i hvilke rammer kollegamotionen skal foregå. Vi i firmaidrætten har samlet massevis af inspiration i kataloger og på digitale platforme, så det er nemt at få sved på panden og et smil på læben – uanset om det er på et kontor, et værksted eller på en fabrik, du arbejder,” siger Merete Spangsberg Nielsen.
Fra kickstart af til kontinuerlig kollegamotion
Deltagelse i Arbejdspladsernes Motionsdag 2018 blev startskuddet til kontinuerlig kollegamotion hos bl.a. Statens Serum Institut – Infektionsepidemiologi og Forebyggelse. Arbejdsmiljørepræsentant og ildsjæl, Yolanda Garcia Canales, er lykkelig over, at hun tog initiativet, for sammenholdet i afdelingen har aldrig været bedre.
”Nu griner vi med hinanden, og vi er tættere knyttet. Skal jeg spørge en kollega om noget fagligt, sker det på en anden måde end tidligere. Det er hyggeligt og meget glædeligt,” siger Yolanda Garcia Canales.
Tre gange ugentligt – mandag, onsdag og fredag – er der med ledelsens accept ’fri leg til bevægelse’ i cirka ti minutter før frokost. Den praksis startede medio oktober 2018 lige efter den seneste udgave af #AMdag. Yolanda Garcia Canales idéudvikler, finder baggrundsmusikken og igangsætter som oftest.
”Mine kolleger bliver glade i låget. Der er tale om humørboosts. Når afdelingschefen er i huset, går hun forrest, hvilket er et vigtigt signal. Er jeg fraværende, griber en anden kollega taktstokken, så vi har skabt en god kultur om det at være aktive sammen,” siger Yolanda Garcia Canales og supplerer:
”Jeg har indkøbt små vægte og elastikker, vi bruger til stationstræning. Indimellem er der fokus på ren cardio, og så går vi op og ned ad trapperne i huset. Squats, siddende planke og hinkelege er heller ikke fremmede øvelser for os.”
Den gode historie spreder sig
De 35 medarbejdere hos Statens Serum Institut, Infektionsepidemiologi og Forebyggelse, er klar til at give den en ekstra skalle på Arbejdspladsernes Motionsdag 2019. Yolanda Garcia Canales pønser fortsat på det eksakte program. Flere andre afdelinger med tilknytning til Statens Serum Institut hopper med på kollegamotionsbølgen fredag den 11. oktober.
”Det er sejt og et tegn på, at ’vores’ gode historie har spredt sig. Vi snakker om kollegamotionen til fællesmøderne, og der bliver lyttet interesseret,” siger Yolanda Garcia Canales.