1. Nyheder
  2. Flere arbejdspladser tilbyder motion i arbejdstiden – ny undersøgelse viser vejen

Flere arbejdspladser tilbyder motion i arbejdstiden – ny undersøgelse viser vejen

13. FEBRUAR 2025

Flere arbejdspladser tilbyder motion i arbejdstiden – ny undersøgelse viser vejen

Flere og flere danske arbejdspladser implementerer motion i arbejdstiden – og det er der god grund til.

En ny opgørelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) viser, at 25,2 procent af danske lønmodtagere i 2023 blev tilbudt små motionsaktiviteter i arbejdstiden. Det er en markant stigning fra 15,2 procent i 2012.

Professor Lars L. Andersen fra NFA forklarer:

”Vores forskning gennem de seneste 20 år viser, at motion på arbejdspladsen kan forebygge og reducere smerter i ryg, nakke og skuldre. Samtidig ser vi, at medarbejdere, der bevæger sig i løbet af arbejdsdagen, oplever mere energi og mentalt overskud. Dette kan være med til at forklare, hvorfor sygefraværet reduceres, når virksomheder aktivt understøtter fysisk aktivitet.”

Motion styrker både medarbejdere og virksomheder

NFA’s forskning peger på en række konkrete fordele ved at indføre motion i arbejdstiden:

  • Mindsker smerter i bevægeapparatet
  • Styrker samarbejdsrelationerne
  • Øger medarbejdernes energi og mentale overskud
  • Kan reducere sygefraværet med op til 12,8 %

Disse resultater understøtter en tendens, hvor flere virksomheder vælger at integrere motion som en del af hverdagen.

ITW GSE som eksempel på en succesfuld implementering

En af de virksomheder, der har haft succes med at implementere motion i arbejdstiden, er ITW GSE. De har i 15 år haft en fast daglig træningspause, hvor medarbejderne motionerer sammen. Ifølge direktør Poul Elvstrøm har det haft markante positive effekter:

”Vi ser mange gevinster – både for den enkelte medarbejder og for fællesskabet. Det tager stressen ud af hverdagen, fordi man allerede har fået sin motion, inden man tager hjem. Derudover kan vi mærke, at det bidrager til en bedre arbejdspladskultur, hvor folk fungerer godt sammen.”

Han understreger, at motion i arbejdstiden ikke kun handler om trivsel, men også kan være en god forretningsmæssig investering:

”Vi oplever, at det smitter positivt af på vores virksomhed og vores kundekontakt. En glad og velfungerende medarbejderstab giver bedre resultater på bundlinjen.”

Flere arbejdspladser kan drage fordel af ny viden

Den seneste undersøgelse fra NFA viser, at flere arbejdspladser aktivt arbejder for at integrere motion i dagligdagen. Med de veldokumenterede sundhedsmæssige og økonomiske fordele kan endnu flere virksomheder med fordel tage initiativ til at implementere småøvelser i arbejdsdagen.

NFA anbefaler, at arbejdspladser, der vil i gang, sikrer opbakning fra ledelsen, gør motion til en fælles aktivitet og udpeger en tovholder, der holder initiativet i gang.