Mere lighed i sundhed

Alle skal have bedre muligheder for at dyrke motion i arbejdstiden. Det øger trivslen, giver en stærkere arbejdsstyrke, mindsker den fysiske inaktivitet væsentligt og skaber dermed mere lighed i sundhed. Derfor kæmper vi for at sætte motion i arbejdstiden på dagsordenen på landets arbejdspladser.
Dansk Firmaidraet Kaemper For Mere Lighed I Sundhed

Fakta om ulighed i sundhed

  • Motion i arbejdstiden får flere med

    Mere end dobbelt så mange deltager, når motion dyrkes i arbejdstiden. 47 % af de ansatte, der deltager i motionen i arbejdstiden, er ikke fysisk aktive i fritiden.

  • Den socioøkonomiske baggrund har mindre indflydelse

    Den socioøkonomiske baggrund har mindre indflydelse på, hvor meget motion folk dyrker via arbejdspladsen, men omvendt har stor indflydelse på, hvor meget motion de dyrker i fritiden.

  • Tab af leveår

    Fysisk inaktivitet giver årligt et tab på over 12 leveår for både mænd og kvinder. De årlige nettoomkostninger for sundhedsvæsenet som følge af fysisk inaktivitet anslås til 3.468 mio. kr.

Det gør Dansk Firmaidræt

  • Uddanner og inspirerer kolleger på arbejdspladser til at planlægge og igangsætte motion i arbejdstiden.

  • Deler viden om og inspiration til motion i arbejdstiden til alle arbejdspladser – både digitalt, på konferencer, via signaturprojekter og gennem foredrag.

  • Har lokale firmaidrætsforeninger over hele landet med målrettede motionstilbud for de lokale arbejdspladser.

Der er behov for, at:

  • Bevægelse og motion fylder mere i arbejdsmiljørepræsentanternes uddannelse, så det tydeligt fremgår, at det er en vigtig del af uddannelsen.

  • Skabe en incitamentsstruktur, hvor motion og bevægelse på arbejdspladsen, samt for den enkelte borger er fradragsberettiget. Fx fradrag for virksomhederne for den tid medarbejderne laver motion i arbejdstiden. Fx fradrag for borgerne af fx foreningskontingent, køb af cykel, løbehjul, fradrag for kørsel på cykel til arbejdet mv. 

  • Spørgsmål omkring den enkeltes selvvurderede mentale og fysiske sundhed bliver en obligatorisk del af arbejdspladsens APV.

“Når man så får lavet de her bevægelsespauser, så får du også noget socialt. Du får grinet, du får snakket om noget andet end arbejde […] Du kan alligevel ikke koncentrere dig så lang tid ad gangen, så de her pauser giver dig også et break hjernemæssigt, så du får fornyet energi i forhold til at komme tilbage og arbejde. ”

Medarbejder Sjællandsk plejecenter

Flere Aktive Arbejdspladser

Værdien af motion i arbejdstiden, for den gruppe vi kalder inaktive, bliver belyst via resultaterne fra projekt Flere Aktive Arbejdspladser, som er gennemført med støtte fra TrygFonden fra 2019-2021. Projektet fulgte fem aktive arbejdspladser tæt, og her dyrkede 39 % af dem, der kom i gang med at dyrke motion i arbejdstiden, ikke motion i fritiden. De gik således fra at være inaktive til at være aktive. 

Én af de arbejdspladser, der deltog i projektet var Montana Furniture. Dem kan du læse mere om her nedenfor. 

Læs rapporten
Læs mere om

Kontakt

Vil du vide mere om vores mærkesager og poltiske arbejde?

Kilder:

  • Sygdomsbyrden i Danmark, Statens Institut for Folkesundhed 2016
  • Danskernes Sports- og Motionsvaner, Idrættens Analyseinstitut 2022
  • Evalueringsrapport - Aktive Arbejdspladser, Københavns Universitet 2021
  • Arbejdspladserne i Bevægelse, Syddansk Universitet 2021